Cefta portal o trgovini

Bez autora
Nov 10 2010

Danas je u okviru “Cefta nedelje 2010” predstavljen novi “Cefta portal o trgovini” koji sadrži sve relevantne i praktične informacije o trgovini među članicama tog sporazuma.Portal je dizajniran kao jedinstveno mesto za pristup svim važnim informacijama iz svih osam Cefta članica, a sadrži i objašnjenja za svaku pojedinačnu fazu trgovinske procedure i relevantna dokumenta koja su preduzećima neophodna za izvoz ili uvoz robe. Jezičke barijere su prevaziđene pružanjem informacija na jezicima svih zemalja potpisnica Cefta sporazuma, kao i na engleskom jeziku.

Cefta portala o trgoviniDanas je u okviru “Cefta nedelje 2010” predstavljen novi “Cefta portal o trgovini” koji sadrži sve relevantne i praktične informacije o trgovini među članicama tog sporazuma.

Portal je dizajniran kao jedinstveno mesto za pristup svim važnim informacijama iz svih osam Cefta članica, a sadrži i objašnjenja za svaku pojedinačnu fazu trgovinske procedure i relevantna dokumenta koja su preduzećima neophodna za izvoz ili uvoz robe.

Jezičke barijere su prevaziđene pružanjem informacija na jezicima svih zemalja potpisnica Cefta sporazuma, kao i na engleskom jeziku.

Trgovci koji izvoze i uvoze robu u svaku od Cefta članica podležu primeni brojnih pravila i propisa koji se tiču carinjenja, izdavanja dozvola, sanitarne, fitosanitarne i veterinarske kontrole, tehničkih propisa i standarda i drugih zahteva.

Njima su ranije bile potrebne nedelje kako bi dobili potrebne informacije, a od sada će, zahvaljujući novom portalu, moći da se brzo, efikasno i na jednom mestu informišu.

Portal neće služiti samo privatnom sektoru već i javnoj administraciji u Cefta članicama, a sve u cilju upoznavanja sa svim formalnim procedurama, regulativom i trgovinskim pravilima u regionu, što će dovesti do efikasne razmene informacija među Ceftainstitucijama.

Ovaj portal će doprineti jačanju konkurencije, promovisanju stranih investicija, transparentnosti procedura, a posebno će uticati na uklanjanje necarinskih barijera. Takođe, Cefta portal će umanjiti korporativne troškove i vreme koje je neophodno za prikupljanje ovih informacija.

Proces pokretanja portala, koji je počeo pre više od godinu dana, implementiran je u okviru projekta Nemačke organizacije za tehničku saradnju (GTZ) pod nazivom “Otvoreni regionalni fondovi za promociju spoljne trgovine u jugoistočnoj Evropi”.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik